Comunitate și Voluntariat

Centrul Cercetășesc Nocrich – H. C Habermann este primul centru educațional scout din România. Înființat de Organizația Națională “Cercetașii României” în anul 2010, acesta funcționează în fosta casă parohială evanghelică, monument istoric din 1797, restaurat de voluntari din diferite țări ale lumii.

nocrich scout centre

Datorită voluntarilor, astăzi centrul educațional este un loc primitor unde poți trăi o experiență interculturală unică și poți beneficia de programe educaționale variate.

Pe lângă atenția deosebită pentru artă și cultură, Centrul Cercetășesc Nocrich promovează voluntariatul și implicarea în comunitate. Centrul Scout funcționează doar datorită voluntarilor, atât din cadrul ONCR, cât și din întreaga lume.

Începând cu 15 ani, tinerii pot propune și dezvolta proiecte personale, pot lua decizii și coordona procese, asumându-și roluri și responsabilități. La Nocrich Scout Centre se pot bucura de cea mai bună școală a învățării prin acțiune, în care tinerii sunt direct implicați în procesul lor de învățare.

Un rol important în activitatea centrului este implicarea în comunitatea locală din satul Nocrich. Voluntarii desfășoară periodic activități socio-educative cu copiii din sat, având în acest moment un grup de “lupișori” (cercetași între 7-10 ani) și un grup de temerari (copii între 11-14 ani). În continuare ne propunem să creștem și mai mult impactul în comunitate, întărind parteneriatul cu localnicii și implicându-i direct în activitatea zilnică a centrului scout.

Educație și meșteșug: Ceramica de Nocrich

nocrich scout centreUnul dintre programele unice ale centrului cercetășesc este Ceramica de Nocrich, atelier lansat în anul 2014 pentru a trezi interesul copiilor și tinerilor pentru arta și meșteșugurile tradiționale ale Văii Hârtibaciului. Creaţiile sunt realizate de meșteri olari și voluntari ai centrului în cadrul unui proces de învățare, integral manual, utilizând doar materiale naturale și având respect pentru tradiţie.

Ce facem mai exact la atelier?

Atelierul de ceramică oferă în acest moment atât produse, cât și ateliere educaționale în care poți descoperi minunata artă a olăritului. Împreună, creăm cu drag:

  • Obiecte unice(pahare, căni, boluri, medalioane, magneți și vaze) lucrate de cercetași, voluntari sau vizitatori în cadrul atelierelor de modelat, pictat sau decorat
  • Ceramică transilvană din sec. XVIII, modele săsești deosebite, refăcute în atelier de meșteri olari și cercetași
  • ”Cocoși” tradiţionali așezaţi pe acoperișurile caselor săsești. Pentru prima dată după 80 de ani, acest obicei a fost readus la viaţă în cadrul atelierului de Ceramică, pentru a sprijini proiecte de restaurare a caselor vechi din Valea Hârtibaciului.

Cel mai frumos este că oricine are dorință și curiozitate poate vizita și învăța în atelierul nostru, vezi mai multe pe pagina de web a atelierului ceramicanocrich.ro.

 

Vă așteptăm la Centrul Cercetășesc Nocrich pentru o experiență de voluntariat unică! 

Pentru mai multe detalii, ne gasiti si pe Facebook