Cercetașii României Sites > Nocrich Scout Centre - HC Habermann > Blog > Uncategorized > Apel pentru Consiliul Centrului Cercetășesc de la Nocrich

Apel pentru Consiliul Centrului Cercetășesc de la Nocrich

Apel pentru Consiliul Centrului Cercetășesc de la Nocrich

Centrul Cercetășesc Nocrich anunță un apel public pentru membrii unui nou board

Suntem în căutarea următorul Consiliu al Centrului Cercetășesc Nocrich, între 3 și 5 cercetași entuziaști și dedicați care să preia ștafeta conducerii Centrului și să-l ducă în următoarea sa etapă de dezvoltare!

Centrul Cercetășesc Nocrich a fost înființat de Organizația Națională “Cercetașii României” în anii 2010, iar în 2014 acesta a obținut personalitate juridică. În cei 12 ani de funcționare, Centrul Cercetășesc a trecut prin tot felul de momente și etape – unele mai dificile, unele – multe – de creștere autentică. Centrul Cercetășesc și-a dezvoltat rădăcinile în comunitatea locală, are o comunitate vie de voluntari, o situație financiară stabilă și o bază materială considerabilă.

Centrul Cercetășesc se pregătește acum să intre într-o nouă etapă a dezvoltării lui – și căutăm cercetași entuziaști, pricepuți și curajoși care să preia ștafeta și să conducă Centrul în această nouă etapă.

Formal, Centrul Cercetășesc este condus de un Consiliu al Centrului Cercetășesc (similar Consiliului Centrului Local). Rolul lui este de a lua decizii strategice care să ghideze toate acțiunile Centrului și de a urmări îndeplinirea misiunii Centrului Cercetășesc (aceea de a avea un centru de tineret care să contribuie la dezvoltarea mișcării cercetășești) și a viziunii 2025:

În 2025 Nocrich Scout Center – H.C. Habermann este un centru de tineret conectat la comunitatea locală și tradiții, funcționând într-un mod stabil și durabil, oferind o platformă educațională și programe de voluntariat pentru cercetași și un public mai larg, fiind responsabil față de oameni și mediu, în casă și în curte deține și oferă 30 de locuri de cazare în interior și 300 de locuri de camping.

Poți aplica aici: https://forms.gle/ZuBE26F8gisEtZkX9 până pe data de 10 martie 2023 – deadline extins.

Informații despre rolul de membru în Consiliul Centrului Cercetășesc

Consiliul Centrului Cercetășesc are ca principale responsabilități:

  • prioritizarea și urmărirea proiectelor în curs și ale celor viitoare; implementarea unui sistem de management al proiectelor care să permită atât lor, cât și echipei, urmărirea rezultatelor la nivel day to day și la nivel macro;
  • aducerea la zi și pregătirea pentru viitor a statutului Centrului Cercetășesc, în așa fel încât să răspundă cât mai bine misiunii, viziunii și realităților Centrului Cercetășesc;
  • întărirea sustenabilității financiare pe termen lung a Centrului Cercetășesc;
  • finalizarea procesului de numire a unui nou Director Executiv.

Ne propunem să avem un board implicat și activ, dar nu unul cu atribuții executive. Asta nu înseamnă că membrii boardului n-ar putea fi implicați și în alte activități și responsabilități la Nocrich (sunt bineveniți să se implice, singura restricție fiind că nu se pot subordona Directorului Executiv). 

Mandatul boardului este de 3 ani. În acest timp, membrii boardului trebuie să aibă disponibilitate minimă:

  • Să ofere 10h pe lună pentru urmărirea proiectelor, pregătirea inițiativelor, întâlniri și discuții;
  • Să se deplaseze la Centrul Cercetășesc pentru o întâlnire de o zi cel puțin o dată la 3 luni.

Căutăm oameni interesați autentic să contribuie, care își doresc creșterea Centrului Cercetășesc, dar nu avem un profil anume pentru membrii Consiliului Centrului Cercetășesc; totuși, câteva linii directoare pentru:

  • Sunt cercetași sau, cel puțin, sunt compatibili cu valorile cercetășiei;
  • Se descurcă în limba engleză;
  • Cunosc viziunea și activitatea Centrului Cercetășesc și aderă la misiunea lui;
  • Au participat, ca participant sau voluntar la acțiuni ale Centrului Cercetășesc;
  • (ideal) au avut o poziție de conducere într-o asociație (inclusiv în Consilii ale Centrelor Locale);
  • (ideal) au experiență organizatorică dovedită (condus echipe, implicare în proiecte, urmărit procese);
  • au peste 18 ani și au absolvit liceul.

În momentul prezent, Statutul definește trei locuri în Board și o procedură de selecție în care este implicat boardul curent și un membru al Consiliului Director al ONCR. Ne propunem să luăm în considerare extinderea numărului de persoane din Consiliul Centrului Cercetășesc la 5, urmând ca formalizarea legală a acestei structuri să fie în misiunea noului Board.

Informații despre formarea noului board

Apelul acesta este deschis până pe 1 martie 2023. Deadline-ul a fost extins: 10 martie 2023.

La o săptămână după închiderea apelului, vom anunța noul board, care va avea prima întâlnire în luna martie, la Centrul Cercetășesc.

Nadia, directorul de acum, va continua în următorul mandat ca membru în Consiliul Centrului Cercetășesc, dar nu și ca director executiv. Recrutarea pentru poziția de Director va începe în paralel cu selecția de membri pentru board, dar decizia finală va fi a noului board.

Selecția celorlalți 4 membri se va face de către echipa de la Nocrich, în consultare cu Consiliul Director al ONCR. 

Informații relevante despre Centrul Cercetășesc Nocrich pentru candidați

Centrul Cercetășesc este stabil financiar, are o serie întreagă de proiecte în execuție, planificate și la care visează, o comunitate de voluntari formată deopotrivă din cercetași și ne-cercetași și o rețea de prieteni și parteneri locali, naționali și internaționali pe care se poate baza în îndeplinirea acestor planuri. Prioritatile in dezvoltare sunt setate printr-un proces periodic de planificare strategica. Ultimul proces de acest fel a avut loc in 2017, cand a fost generata o Misiune, Viziune si Prioritati Strategice pana in 2023, cu extindere ulterioara pana in 2025 (pe modelul WOSM, in contextul Pandemiei).

Centrul Cercetășesc are 3 angajați + 1 angajat prin Ceramică de Nocrich (un proiect paralel de economie socială care susține cauza Centrului Cercetășesc). 

Centrul Cercetășesc deține legal Casa Parohială, curtea, grădina și încă o șură (cea din stânga). Centrul are în administrare și clădirea cunoscută ca Casa CEC (sau Casa EVS), folosită pentru cazarea voluntarilor și, mai recent Casa Brukenthal. 

Centrul Cercetășesc este gazdă pentru voluntari din European Solidarity Corps și are proiecte în acest sistem. În acest moment sunt două proiecte finanțate și în desfășurare pe ESC, și planul este să continuăm să avem proiecte în această direcție.

Pe zona de dezvoltare a infrastructurii, sunt o serie de proiecte deschise care urmăresc în esență creșterea capacității de cazare la cort, creșterea capacității atelierului de olărit și o mai bună gestiune a spațiului în general. Pentru viitorul imediat (anul 2023) avem în plan:

  • Finalizarea sistematizării anexelor pentru atelierul de olărit;
  • Refacerea instalației electrice;
  • Construirea unui WC afară;
  • Îmbunătățirea suprafeței de camping (să fie nivelată, uscată și cu iarbă pentru sezonul de vară 2023);
  • Finalizarea turnurilor care separă spațiul de camping de curte și a podurilor peste șanțul de scurge;re
  • Sistem de drenaj pentru casa mare.

Putem oferi orice explicații adiționale despre contextul curent al Centrului Cercetășesc, al proiectelor în desfășurare pe adresa de email nocrich@scout.ro.

Vă așteptăm cu drag în echipă!

    Leave a Comment

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.