Centrul Cercetășesc Nocrich

Nocrich Scout Center – H.C. Habermann este un centru educațional de tineret dezvoltat din 2010 ca inițiativă a Organizației Naționale a Cercetașilor Români. Scopul Centrului Scout Nocrich este de a oferi programe acestora ca agenți ai properiei creșteri personale și ca cetățeni activi ai comunității lor. Acest lucru se realizează prin utilizarea unei metode specifice de învățare care face din fiecare individ agentul principal al dezvoltării sale, ca personană încrezătoare, motivată, responsabilă și deschisă.

Centrul de tineret are sediul în satul Nocrich, la 35 km de Sibiu. Satul Nocrich este situat în Valea Hartibaciu, o zonă istorică, astfel, majoritatea programelor oferite de centrul de tineret se concentrează pe cultură, meșteșuguri și creativitate, în strânsă comuniune cu natura și comunitatea. Câteva dintre activitățile meșteșugărești dezvoltate în zonă: confecționarea de țigle și cărămizi lucrate manual, restaurare, meșteșuguri din lemn, meșteșuguri din lână, caligrafie, meșteșuguri din piele, lucrări cu fier sau chiar coșuri (legând diferite tipuri de crenguțe), grădinărit, permacultură și olărit.

Programul educațional furnizat folosește o metodă educațională non-formală specifică Metoda Scout și are anumite elemente:

  • implicare în comunitate;
  • progresul personal;
  • symbolic framework;
  • lucru in echipa;
  • natură;
  • învățare prin practică;
  • mentorat și sprijin;

Folosind toate aceste elemente, pe tot parcursul anului dezvoltăm săptămânal activități non-formale cu copii și tineri din satul Nocrich, o zonă rurală săracă, cu o populație extinsă de romi și diverse grupuri vulnerabile din punct de vedere social și economic. Munca și învățarea în acest mediu pot fi provocatoare, dar în acest fel voluntarii au un impact mai mare asupra comunității și, de asemenea, asupra dezvoltării lor personale, dobândind o vastă experiență și know-how în ceea ce privește incluziunea socială, nediscriminarea, interculturalitatea și șansele egale.

Pe lângă lucrul cu copiii din sat și oferirea de programe de voluntariat pentru tineri, planificăm, de asemenea, diferite evenimente pentru alți membri ai Organizației Naționale a Cercetașilor Români care vin la Nocrich din toată țara pentru activități de weekend și tabere de vară.

Activitățile sunt organizate și dezvoltate de cei doi angajați ai Centrului Scout Nocrich și de lucrătorii de tineret instruiți din cadrul Organizației Naționale a Cercetașilor din România. În procesul de planificare, dezvoltare, desfășurare a activităților, implicăm și voluntari care doresc să învețe.

Un alt exemplu de învățare prin practică este Atelierul de olărit educațional, dezvoltat din 2014, cu scopul de a crește interesul copiilor și tinerilor în descoperirea și conservarea meșteșugurilor și culturii, în același timp cu dezvoltarea creativității și abilităților lor artizanale.

Acum, atelierul crește frumos, oferind activități de ceramică, ceramică tradițională și, de asemenea, produse creative din lut realizate de voluntari și cercetași din comunitate și din întreaga lume.

În fiecare an din 2010, aproximativ 100 de voluntari vin în fiecare an la Nocrich pentru perioade mai scurte sau mai lungi de timp. De mai bine de 7 ani, Nocrich Scout Center oferă tinerilor programe de voluntariat pe termen scurt sau lung, dezvoltate ca contexte de învățare pentru a-și atinge potențialul complet al progresului personal. Tinerii voluntari primesc responsabilități în funcție de preferințele și interesele lor, sunt susținuți de un coordonator de voluntari și primesc îndrumări de la un mentor de voluntari. Din 2015 am început, de asemenea, să găzduim și să trimitem voluntari EVS atât în ​​proiecte pe termen scurt, cât și pe termen lung. Echipa de voluntari de la Nocrich are structura și coeziunea unei familii, iar proiectele dezvoltate transpun același spirit de inovație și creativitate ca o abordare în activitățile de educație non-formală.

Pentru a recunoaște impactul nostru asupra voluntariatului, în 2015, Nocrich Scout Center a fost ales “Cea mai bună inițiativă pentru a încuraja voluntariatul” de Gala Națională a Tineretului Societății Civile 2015, sub deviza ‘Inspirând o nouă generație”.